תחום "בדרכי", בעמותת בת עמי, עוסק בליווי צעירות וצעירים במצבי סיכון ומצוקה, באמצעות 3 תכניות הפועלות ברצף. תכניות אלו מרחיבות את אפשרויות הבחירה של הצעירות, מאפשרות להן לחוש שייכות, מגבירות את תחושת המסוגלות, מקנות כלים לניהול חיים מיטביים ומסייעות להן לפתח קשרים המבוססים על אמון. התכניות מושתתות על אמונה בכוח ובידע הקיים אצל הצעירות, ומבוססות על ליווי אישי מקצועי ועבודה בגובה העיניים.

מי אנחנו

תחום "בדרכי", בעמותת בת עמי, עוסק בליווי צעירות וצעירים במצבי סיכון ומצוקה. מטרת התחום היא לאפשר לצעיר/ה המגיעים מנקודת פתיחה נמוכה בחיים, להגשים את יכולותיהם ולקבל הזדמנות לחיים בוגרים מלאי משמעות, בהם הם לומדים ועובדים.

 

בתחום פועלות שלוש תכניות המלוות צעירות* לתקופה של עד שבע שנים:

  • תכנית צל"ש – צעירות לקראת שירות
  • תכנית שירות לאומי – נערות ונערים למען הקהילה
  • תכנית ההמשך – ליווי בוגרות שירות בלימודים ועבודה

 

מדי שנה משתתפות בתוכניות כ-500 צעירות ממגוון אוכלוסיות חברתיות – יהודיות וערביות, חילוניות ודתיות. מה שהתחיל עם קבוצת צעירות אחת בשנת 2004 בת"א, התפתח ועומד היום על כ-30 קבוצות הפועלות ברחבי הארץ.

תחום בדרכי

 

למידע נוסף על התחום ניתן להוריד את המדריך "עבודה סוציאלית בגישה פמיניסטית עם צעירות וצעירים במצבי סיכון"

 

*הטקסט מנוסח בלשון נקבה אך התכניות מיועדות גם לבנים.

קהל היעד

אוכלוסיית היעד של "בדרכי" מורכבת בעיקר מצעירות (אך גם מצעירים) מרקע של מצבי סיכון ומצוקה, שצריכות ליווי ותמיכה אינטנסיביים לרוב, עקב אחד או יותר מהמאפיינים הבאים:

 

  • לא סיימו 12 שנות לימוד ומתקשות להתמיד במסגרות שונות
  • חסרות מיומנויות חברתיות וכישורי חיים חיוניים ובעלות דימוי עצמי נמוך
  • חסרות תמיכה משפחתית ולעיתים חסרות מקום מגורים
  • מצויות במצוקה כלכלית
  • נוטות להתנהגויות מסכנות כגון זנות והתמכרות לאלכוהול ולסמים
  • חוו פגיעה מינית ועל רקע זה נוטות לפגוע בעצמן (הפרעות אכילה, ניסיונות אובדניים וכד')

 

תוכנית צל"ש

צל"ש היא תכנית הכנה לשירות צבאי/לאומי, שהוקמה ביוזמת משרד הרווחה (שירות נוצ"ץ), ומופעלת ע"י תחום בדרכי בעמותת בת עמי החל משנת 2011.

 

קהל היעד: כ-150 צעירות בשנה בגילאי 17.5-20 שקיבלו פטור מגיוס לצה"ל או שעתידות להתגייס במסגרת גיוס מיוחד (בעלות נתוני גיוס נמוכים).

 

מטרת התכנית: הוצאת הצעירות ממעגלי המצוקה האישית, המשפחתית והחברתית, והכנתן לחיים בוגרים ועצמאיים. זאת באמצעות רכישת תעודת מקצוע, הכנה לשירות משמעותי, פיתוח מיומנויות וכישורי חיים, וכן העצמה וחיזוק של תחושת המסוגלות.

 

מבנה: תכנית צל"ש נמשכת עשרה חודשים, והיא פועלת ב-11 קבוצות ברחבי הארץ. כל קבוצה מלווה ע"י רכזת, עו"ס במקצועה.

 

התוכנית כוללת:

  1. הכשרה מקצועית – הקבוצות ממוקמות בתוך בתי ספר מקצועיים בפיקוח משרד העבודה, המציעים תעודת מקצוע בתחומים שונים כגון: גרפיקה, ניהול מערכות משרדיות, ניהול מחסן ממוחשב ועוד.
  2. ליווי אינטנסיבי ע"י רכזת שהנה עובדת סוציאלית בהכשרתה.
  3. הכנה לצה"ל (כולל ביטול הפטור), או לשירות הלאומי.
  4. יום הכשרה קבוצתית אחת לשבוע, הכולל העשרה ופעילות חברתית בנושאים שונים.
  5. קצבת הבטחת הכנסה מטעם הביטוח הלאומי: כ-1,700 ₪ לחודש.

 

תוצאות:

  • למעלה מ- 90% מבוגרות התוכנית רוכשות תעודת מקצוע.
  • 93% מבוגרות התוכנית ממשיכות אחריה לשירות כלשהו (צבאי או לאומי).

 

שותפים:

משרד הרווחה, זרוע העבודה, ביטוח לאומי, צה"ל וקרנות פילנתרופיות.

 

 

"קיבלתי פטור משירות צבאי, אבל בעקבות הגדנ"ע שעברנו בתכנית צל"ש, ביקשתי להתגייס ולשרת בשדה בוקר. בצל"ש ליוו אותי מקרוב בתהליך ביטול הפטור ובצבא אפשרו לי להגשים את השאיפה שלי ולהיות מפקדת. במהלך השירות פיקדתי על 12 מחזורי גדנ"ע, קודמתי להיות סמלת מחלקה ואח"כ לרס"פ של פלוגת איתן. לפני השחרור ביקשתי לסגור מעגל ולפקד על מחזור הגדנ"ע ה13 שלי- המחזור של תכנית צל"ש, ששינתה את מסלול חיי לפני 3 שנים. במהלך התכנית והשירות שבא בעקבותיה, גיליתי את עצמי, את היכולת והכוחות שלי, גיליתי כמה אני מסוגלת. עכשיו הכל אפשרי מבחינתי ואין גבול למה שאני עוד יכולה להשיג"

(יפית, בוגרת תכנית צל"ש).

 

לפלייר תכנית צל"ש לחצו כאן

תכנית נערות ונערים למען הקהילה

תכנית השירות הלאומי "נערות ונערים למען הקהילה" הוקמה בשנת 2004 בתחום בדרכי בעמותת בת עמי. התכנית מהווה מענה ייחודי ומותאם לצעירות הפטורות משירות צבאי על רקע נסיבות חייהן, ונתפסות בעיני הסביבה ובעיני עצמן כ"לא רלוונטיות" בכל הנוגע לשירות הלאומי. הצעירות משרתות בתחומים מגוונים בהתאם לכישורים, השאיפות והחלומות שלהן, לדוגמא: בתי חולים, חוות סוסים, גני ילדים, עמותות המסייעות לילדים ונוער בסיכון ועוד.

 

קהל היעד: 230 צעירות וצעירים בשנה, בגילאי 18-23 אשר בוחרות להתנדב, למרות הדחייה מהצבא/ מהשירות הלאומי הרגיל.

 

מטרת התכנית: ביצוע שירות לאומי מלא ומשמעותי, המספק חווית הצלחה ומאפשר הרחבת זכויות ואפשרויות בחירה בחברה הישראלית. השירות גם מהווה מסגרת הכנה לעולם העבודה, ע"י התנסות בתעסוקה, פיתוח מיומנויות וכישורי חיים.

 

מבנה: התכנית נמשכת שנה שלמה, והיא פועלת ב-14 קבוצות ברחבי הארץ. כל קבוצה מלווה ע"י רכזת, עו"ס או עובדת קידום נוער.

 

התכנית כוללת:

  1. שירות התנדבותי בהיקף של 30 שעות שבועיות באמצעות תקנים "אישיים" .
  2. ליווי אינטנסיבי ע"י רכזת שהנה עובדת סוציאלית בהכשרתה.
  3. אשת קשר לטובת ליווי והדרכה מטעם מקום השירות.
  4. יום הכשרה אחת לשבוע הכולל הדרכה, שיתוף והתייעצות, התמקצעות בתפקיד ההתנדבותי, התאקלמות והסתגלות למסגרת, פיתוח מיומנויות אישיות, בניית תמונת עתיד, הכנה ללימודים/ עבודה ועוד.
  5. קצבת הבטחת הכנסה מטעם הביטוח הלאומי: כ-1,700 ₪ לחודש
  6. דיור במידת הצורך.

 

תוצאות:

  • 85% ממשתתפות התכנית מסיימות שנת שירות מלאה.
  • 88% ממסיימות התכנית עובדות ו/או לומדות בהמשך דרכן.

 

שותפים:

רשות השירות האזרחי-לאומי, משרד הרווחה, משרד החינוך, קרן ההזדמנות, החצר הנשית, קרן גרוס, ידידות טורונטו, מרכז אמונה ירושלים ותורמים פרטיים.

 

 

 

"למרות כל הקושי, רציתי לתרום למדינה. במשך 8 חודשי האשפוז שלי, בגלל דיכאון קשה ופוסט טראומה, שמעתי על התכנית. נפגשתי עם רכזת הקבוצה, לא אשכח את השיחה הזו – בה בחרתי מקום שירות אחרי שנתיים של חוסר תפקוד. השנה הייתה מאוד משמעותית עבורי אבל היו גם רגעים לא פשוטים. לקום כל בוקר ולהתחיל יום חדש, לא פשוט למי שסובל מדיכאון. היו רגעים שחשבתי שאין מצב שאני חוזרת לשירות, אבל הרכזת תמיד הייתה שם, בשבילי ובשביל כל אחת בקבוצה. ידעה להקשיב ולתת עצות שעזרו לי במצבים קריטיים. רק השנה הבנתי שאני הרבה יותר ממה שחשבתי שאני…" (שגית, בוגרת תכנית "נערות ונערים למען הקהילה").

 

 

לפלייר תכנית נערים ומערות למען הקהילה לחצו כאן

תכנית ההמשך

תכנית ההמשך של תחום בדרכי בעמותת בת עמי, פותחה בשנת 2012 על מנת להמשיך וללוות את בוגרות השירות הלאומי שזקוקות לכך. מצאנו שעל אף שצעירות אלו סיימו שנה או שנתיים של שירות לאומי, על פי רוב הן אינן מצליחות לפרוץ את תקרת הזכוכית ולבנות לעצמן חיים "נורמטיביים" הכוללים לימודים ועבודה בעלת אופק.

 

כיום פועלים בתכנית שני מסלולים: מסלול ליווי של מנטוריות הקרוי "מחוברות"; ומסלול הקרוי  "אקדמיה לחיים", שנועד לסייע לצעירות במצבי סיכון ומצוקה להשתלב באקדמיה.

 

תכנית "אקדמיה לחיים"

 

קהל היעד: 160 צעירות וצעירים, בגילאי 19-25 בוגרות שירות לאומי או צבאי.

 

מבנה: ליווי במשך 3-4 שנים, החל מההתלבטות על תחום לימודים רלוונטי, המשך בהשלמות הנדרשות כדי לעמוד בתנאי הקבלה וכלה בליווי בזמן הלימודים.

 

מטרת התכנית: בטווח הקצר – פיתוח תמונת עתיד עבור כל אחת מהצעירות ובניית תכנית פעולה למימושה; בטווח הארוך – סיום שנה ראשונה של לימודים אקדמיים ובהמשך, קבלת תואר ראשון והשתלבות בשוק העבודה.

 

התכנית כוללת: ליווי פרטני וקבוצתי, ייעוץ בבחירת מקצוע, קורסים ואבחונים, חונכות לימודית ומלגות.

 

תוצאות:

  • 77% ממסיימות התכנית זכאיות לתואר ראשון.
  • ממוצע ציוני המשתתפות עומד על יותר מ-83, ושליש מהן מתכננות להמשיך לתואר שני!

 

שותפים:

קרן אדמונד דה-רוטשילד, הקרן לילדים נוער בסיכון של ביטוח לאומי, קרן גרוס, קרן יהל, קרן שורש, בנק הפועלים, חברת הביטוח הראל ותורמים פרטיים

 

"התכנית נתנה לי את ההזדמנות ללכת ללמוד. בחורה במצב שלי, בדרך כלל אין לה את ההזדמנות הזאת, כי היא עסוקה בלהילחם בחיים ולא בלחיות אותם ובעיקר לא בלפתח את עצמה. הרכזת הייתה תמיד אומרת שאולי יש לי נקודת זינוק שונה מרוב האנשים, אבל יש לי יותר חוזקות מהם. בגלל לקויות למידה שיש לי חשבתי שאקדמיה זה לא מקום בשבילי, אבל התכנית הראתה לי שאקדמיה זה מקומו של מי שרוצה ולא של מי שאומרים שיכול. זהו מאבק קשה של כניסה של אנשים שונים למערכת האקדמית"

(לבנה, בוגרת תכנית אקדמיה לחיים)

 

 

 

לפלייר תכנית אקדמיה לחיים לחצו כאן

תכנית "מחוברות"

 

התכנית מופעלת על בסיס מנטוריות מתנדבות, כחלק מפיילוט שיזמו קרן רש”י ותכנית יתד (התכנית הלאומית לצעירות וצעירים במצבי סיכון מיסודה של משרד הרווחה וג’וינט אשלים). במסגרת המסלול 35 צעירות מלוות ע”י מנטוריות למשך שנה לפחות, בדגש על שילובן בעבודה והתמדה בה.

שותפים: קרן רש”י, תכנית “יתד” ותורמים פרטיים.

קליפים

לתרומות

נשמח אם תסייעו לצעירות וצעירים במצבי סיכון ומצוקה באמצעות תמיכה בתחום בדרכי.

 

לתרומה מאובטחת: https://secure.cardcom.co.il/u/zxA/

 

בסעיף "תרומה עבור" ניתן לבחור את התכנית שברצונך לתמוך בה.

צור קשר

 

קרני ברק מנהלת תחום בדרכי 052-3242707 [email protected]

דפי לוי מזכירת תחום בדרכי 052-7906512 [email protected]

מיטל פליישמן מנהלת תכנית צל"ש 052-7906515 [email protected]

שפרה שיפמן מנהלת שותפה – תכנית נערות ונערים למען הקהילה (ירושלים ודרום) 052-6070263 [email protected]

יעל יגור מנהלת שותפה – תכנית נערות ונערים למען הקהילה (מרכז וצפון) 054-2827720 [email protected]

לימור חוצב מנהלת תכנית ההמשך 054-2623638 [email protected]